Green eneri 1 Tomorrow´s Energy Today ! - Then..  Kroeis.eu
Don't be so far behind that you believe you are running in front ! 

 

 

 Børnelærdom for voksne

 

Elever i skolerne har lært, at hvis en pære er forbundet over et batteri, vil en strøm løbe fra batteriet, gennem pæren og tilbage til batteriet. Denne strøm bevirker at pæren lyser, og efter en tid, løber batteriet ned og er ikke længere i stand til at tænde pæren.

Det er fuldstændig korrekt, men denne undervisning giver det forkerte indtryk.

Det indebærer, at "arbejdet" der udføres ved at have belysning i pæren, bruger elektriciteten op i batteriet, og at batteriet på en eller anden måde har et lager af elektricitet, lige som sandet i et timeglas eller æggeur, når det løber ud, ikke længere vil være i stand til at tænde pæren. Interessant nok vil de samme lærere vise det korrekte billede af kredsløbet, og tegne det sådan her:

BL 1

Du vil bemærke, at den 1-amp strøm, der går ud af pæren er nøjagtig den samme 1-amp der strømmer ind i pæren. Altså præcis den samme mængde strøm kommer ud af pæren som den strøm, der strømmer ind i pæren. Så hvor meget strøm er der "brugt op" i at udføre arbejdet med belysning i pæren?

Svaret er: Ingen.
Energien bliver aldrig ødelagt eller ”brugt op”. Det der kan ske for energien er, at den bliver konverteret fra en form til en anden.
Så hvorfor ender batteriet med ikke at kunne tænde pæren mere?

Tja, det er en funktion af den måde batterier opererer på.

Hvis strømmen er i en retning, så bliver batteriet ladet op, og hvis det er i den anden
retning, så aflades batteriet:

BL 2

 

At batteriet bliver ”kørt ned”, har intet at gøre med den strøm, der løber gennem pæren. Batteriet ville løb ned, hvis pæren blev udeladt af kredsløbet. Det nyttige "arbejde" med, at skabe lys, ved at strømmen løber gennem pæren, "forbruger" ikke nogen strøm, og endnu vigtigere er det,  at der ikke er nogen energi der bliver "brugt op".
Energi kan ikke blive "brugt op" - det bliver bare forvandlet fra en form til en anden. Det er svært at forstå, da vi har lært at vi må  fortsætte med at købe energi fra el-forsyningsselskaberne til at forsyne vores udstyr.

Den falske
idé er, at vi køber energien, og den så bliver "brugt op" i udstyret, så vi er nødt til at købe noget mere til at holde udstyret i gang. Vi accepterer det, fordi det er, hvad vi har lært.

Det er bare ikke sandt.
Den strøm, der løber gennem pæren kan være indrettet til at være en lade strøm til et andet batteri. Det kan både give lys i pæren og oplade et andet batteri uden at behøve nogen ekstra strøm:

 

BL 3

 

Her er kredsløbet drivet af batteri 1 som før, men denne gang går den videre til at oplade batteriet 2.
Ja
, batteri 1 aflades lige som før, men plus siden er, at batteri 2 bliver opladet hele tiden.

 

Det sidste trin er at bytte batterierne rundt:

BL 4

 

Og nu, oplyser det netop opladede batteri 2 pæren og oplader batteri 1 igen.
 
Synes umuligt?  -  Men det er det bare ikke.
 
Nikola Tesla demonstrerer dette med sit "4-batteri switch" system, hvor han vælger at bruge fire ens batterier til gennemførelse af kredsløbet:

BL 5

Med 12-volt batterier som vist her, har pæren de samme 12 volt på tværs af den, som det ville have haft med det ene batteri vist i det første diagram, fordi batterierne 1 og 2 er forbundet "i serie" for at give 24 volt, medens batterierne 3 og 4 er koblet "i parallel" for at give 12 volt. Tesla arrangerede sit kredsløb ved at bytte batterierne over med 1 og 2 der så tager pladsen for 3 og 4.
Han valgte ganske vidst at gøre det på en lidt anden måde, og så  byttede han batterierne over hundreder af gange per sekund.

Så mon ikke det er på tide at dem der kalder sig lærde og kloge begynder at tænke tingene igennem nok en gang ? 

 

 

 

TQK 

 

 

125_125_en.gif